GDJE JE DANAS KRUNO GALJAR, PROŠLOGODIŠNJI POBJEDNIK?

Krunu Galjara, prošlogodišnjeg pobjednika Styria:SCOOL Akademije, godinu dana kasnije pronašli smo u zgradi Večernjeg lista.

Kruno je, naime, iskoristio sve mogućnosti Akademije nakon koje je dobio ponudu za posao u video odjelu Večernjaka.

Ulovili smo ga usred užurbanog rasporeda između posla i studiranja da nam ispriča svoja tri top savjeta za sve buduće SCOOLovce.

Kruno bok. Znam da smo te ulovili između posla, studiranja i privatnih obveza, no možeš li za naše buduće jubilarne SCOOLovce podijeliti kako si se odlučio na prijavu za devetu generaciju Styria:SCOOL Akademije?

U tom trenutku sam taman uzeo apsolventsku godinu kako bih mogao raditi na projektu za završni rad te kako bih imao vremena za neke osobne projekte. Kako mi se bližio kraj studiranja, počeo sam više razmišljati o tome kako ukrasiti budući CV s nekim korisnim stvarima koje bi se mogle svidjeti mogućim budućim poslodavcima te kojima bi se moj CV istaknuo od ostalih. Iskreno, tad nisam imao pojma što je uopće Styria Media Group pa sam progoogleao i oho, pa nije to šala… Imaju 24sata, imaju Večernji, imaju Pixsell, Njuškalo je njihovo, tu je i Joomboos… Ako ništa drugo, bude dobro izgledalo na papiru hahahahaha. Imao sam vremena, zanimale su me teme predavanja, bila je prilika da čujem stvari i postavim pitanja koja inače ne bih mogao. Tu je i networking naravno, a sve skupa besplatno pa doslovno nisam imao što izgubiti.

JOR_4201.JPG

Prva ste generacija koja je imala online predavanja, umjesto uživo. Je li to bio plus ili minus za iskustvo?

Online predavanja i radionice su bilo vrlo dobro izvedene te je bilo praktično što ne moramo nužno biti u Zagrebu tijekom predavanja. No iskreno, volio bih da je bilo uživo. Jasno mi je da nismo mogli zbog tadašnjih epidemioloških uvjeta, na kraju krajeva i nekoliko je polaznika dobilo koronu neovisno o školi, ali gubi se na spontanoj interakciji, gubi se i na druženju prije, između i poslije predavanja, ne možeš pozvati nikoga na „kavu-dvije“ nakon. Ali ipak, ekipa je sve toliko dobro organizirala da smo u online okruženju opet osjetili čar zajedništva, tako da - SCOOL zaista jest otporan na COVID haha.

Što bi izdvojio kao najbolje za vrijeme SCOOLa, osim pobjede?

Sve je bilo zanimljivo, izrada projekta bila je intenzivna i pozdravljam te se zahvaljujem ovim putem svom timu Listići ❤. Ipak najzanimljivija su mi bila predavanja. Čuo sam mnoge nove stvari koje su me zanimale, posebno one o kojima ne smijem govoriti zbog „industrijskih tajni“: kako stvari rade u pozadini, koje su stvarne konkretne brojke za stvari, kako se donose određene odluke u industriji, zašto je ovako, a ne onako, što se probalo pa nije uspjelo, itd. Također, bilo je vrlo zanimljivo upoznati ljude na visokim pozicijama u odjelima i tvrtkama jer oni su došli tamo gdje jesu od početnika/pripravnika/studenta pa smo mogli dobiti konkretne savjete za karijere te primjere, a i zanimljive anegdote, iz struke.

JOR_4171.JPG

Jesi li očekivao pobjedu?

Nisam. Znam da je to tipičan odgovor, ali stvarno nisam očekivao jer bilo je, vjerujem, vrlo blizu, možda ne između svih polaznika, ali bar između nas 5-6. Bilo je dosta aktivnih polaznika i svi smo se trudili na predavanjima, a završnica projekata je bila vrlo intenzivna pa nisam ni stigao razmišljati o tome tko bi mogao pobijediti.

Koji su tvoji savjeti za buduće polaznike, kako najbolje iskoristiti Styria:SCOOL?

Budite aktivni te si pogledajte koja predavanja su vam sljedeća i razmislite unaprijed o stvarima koje vas zanimaju o tim temama te što bi vi željeli čuti. Nije loše pripremiti si par konkretnih pitanja pa da ih postavite ako ne nađete odgovore na njih tijekom predavanja. Također, ako vas neki segment predavanja zanima više, zamolite da se bolje pojasni ili da primjer. Dobro je i „scoutati“ predavača prije predavanja, gdje je radio/radila na kojim je pozicijama bio/bila, čime se još bavi,.. Mnogi su mijenjali tvrtke unutar Styrije, a često imaju i neke svoje tvrtke sa strane. Ako nađete nešto što vas zanima, bilo obrazovanje ili druga radna iskustva, imat ćete priliku na kraju postaviti pitanje o tome ili javno ili privatno. Podatke ćete najlakše pronaći na LinkedIn-u kojeg napravite ako već niste kako bi iskoristili ovu priliku i za digitalno umreživanje.

JOR_4176.JPG

Kako si iskoristio novčanu nagradu?

Sve sam spiskao na drogu i alkohol. Šala, šala, ugasite sirene… Moj hobi već dugi niz godina je multimedija, prije svega fotografija, video i grafički dizajn te mi je to i jedan od glavnih dijelova studija. Ovu priliku sam iskoristio da si napokon kupim pravi kvalitetan monitor za upravo to: 4K rezolucije, prikaz boja kalibriran za stvarni prikaz. Pravi je užitak raditi na njemu te mi omogućuje lakši i precizniji rad. S obzirom na to koliko vremena provodim za računalom i kako mi je ono važno u budućem poslu, odlučio sam se počastiti i kvalitetnim mišem i tipkovnicom koji će mi odgovarati potrebama i trajati dugo. Setup mi je sad prva liga.

Jedan si od mnogo naših, sad već alumni, SCOOLovaca koji je dobio posao u Styriji nakon završetka SCOOLA. Možeš li nam opisati kako se sve odvilo? Koliki je utjecaj imao job shadowing?

Interesantna priča zapravo… Kad sam birao prvi job shadowing, dvoumio sam se između foto i video agencije Pixsell te video odjela 24sata. Srećom, postojala je i opcija drugog job shadowinga kasnije pa mi je nekako ipak prevagnulo na Pixsell, a 24sata sam ostavio za nakon projekta. Odradim ja job shadowing, riješimo mi projekt, završi SCOOL, javim se ja koordinatorima za drugi job shadowing, oni kažu sad je malo frka (taman su stigli blagdani) pa možeš li se javiti sredinom siječnja? Razumljivo, može, čujemo se. I tako uživam ja kod kuće, taman se oporavljam od blagdanske hrane, kad stiže poziv: „E, javio si nam se za drugi job shadowing u video odjelu 24sata. Bi li želio umjesto toga doći raditi u video odjel Večernjeg?“. Bio sam iznenađen, ali prilika se ne propušta! I tako evo mene već devet mjeseci u Večernjem listu.

JOR_4037.JPG

Kako danas izgleda jedan tvoj dan?

Ujutro idem do redakcije, prvo si napravim jaku kavu (espresso apart u srcu) jer bez kave ništa. Onda uz kavu čitam vijesti i tražim teme koje bih mogao pretvoriti u videe. Naravno, kako je već u novinarskom poslu, ni jedan dan nije isti pa često pokupim opremu iz studija i jurim na snimanja raznih konferencija za medije, dočeka, događaja, nekad vlastite priče, nekad ankete, ponekad promo. Lijep je miks između mirnih dana u redakciji i burnih na terenu - nikad nije dosadno. Završavam obično između pola četiri i pet, ovisno koliko ima posla taj dan, pa kad dođem doma prvo malo odmorim, a onda se bavim završnim ili vlastitim projektima ili jednostavno odem na dobro craft pivo s prijateljima.

Za kraj, kome bi preporučio SCOOL i zašto?

SCOOL bih preporučio svima koji žele raditi u bilo kojoj od industrija povezanih s portfeljem Styria Media Grupe: novinarstvo, marketing, multimedija, web development, menadžment, PR, .. Kao što sam već ranije naglasio, ovo je izvrsna prilika da potpuno besplatno nafilate CV s nečim vrjednijim od diplome plesne škole u osnovnoj, prilika da saznate stvari koje inače ne bi mogli te vidite što se zbiva u pozadini, prilika da čujete iskustva ljudi čijim karijernim putevima možda i sami težite, prilika da se upoznate nove entuzijastične ljude s drugih fakulteta te se umrežite s njima i svima ostalima, prilika za posao ako se iskažete, prilike na sve strane.

Ako vas imalo zanima, ima toliko razloga za probati, a ne mogu se sjetiti ijednog protiv, zaključio je Kruno.

Podijeli na